rustgevende tuin met water

In deze prachtige tuin valt veel te beleven en te zien. Vanuit verschillende standpunten ervaar je uiteenlopende indrukken en sfeer. Strakke moderne lijnen worden afgewisseld met speelse losse elementen. Combinaties van verschillende materialen zorgen voor variatie terwijl een gevarieerde beplanting en organisch geschoren groene wolken voor rust en ontspanning zorgen.      

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

De opdracht:

Bij deze woning op een perceel van 17 are werd 30 jaar geleden een tuin aangelegd met een ruime mix aan planten die vrij onderhoudsintensief waren. Doorheen de jaren werden bepaalde planten vervangen, de vijver kwam samen met de houten keerwand in verval, de planken van het bankirai terras hadden hun beste tijd gehad en begonnen ook te breken. De laatste grote ingreep was de plaatsing een bijgebouw dat bijna willekeurig achteraan in de tuin werd ingepland.

Enige tijd na de plaatsing van dit bijgebouw werden we gecontacteerd door de klant met de vraag om zijn tuin opnieuw 

 

vorm te geven. Door de vele willekeurige wijzigingen en het ontbreken van een degelijk tuinontwerp was de tuin omgevormd tot een onsamenhangend geheel waar dan ook nog eens veel onderhoud mee gepaard ging.

Onze opdracht bestond er dan ook in om van deze tuin een meer samenhangend geheel te maken, maar ook klimaatbestendiger en onderhoudsvriendelijker. Ondanks de landelijkere uistraling van de woning mocht de tuin strakker en moderner ogen maar met speelse elementen.

Het tuinontwerp

Bij het overlopen van onze keuzelijst komt naar voor dat de grote vijver plaats mag maken voor een bescheiden waterpartij met een waterval. Er word een visie van de indeling van de tuin uitgewerkt  en op basis daarvan volgde de presentatie van het voorontwerp. De ruimte rondom het bijgebouw zal een ruimte in de tuin worden waar men in alle rust zal kunnen genieten en wordt versterkt met een kleine vijver met waterval voor een rustgevend gevoel. Hier werd gekozen om meer kleur en variatie in de aanplanting te gebruiken waarbij de strategisch geplaatst groene wolkstructuren de rode draad vormen. De verbinding tussen de woning en het bijgebouw wordt een kronkelend pad, geflankeerd door groene wolkstructuren van Ilex en meerstammige solitairs. De beplanting hier is eerder sober waardoor er een rustgevende sfeer ontstaat.

 

Vanuit het bijgebouw kijk je op aan aantal prachtige berken, onderdeel van de oorspronkelijke tuinaanleg, die ’s avonds door de tuinverlichting mooi tot hun recht komen.

Centraal komt een grote strakke graspartij die midden in de tuin eindigt in een lange betonnen trap en een eerste deel van het aanwezige hoogteverschil in het terrein opvangt. Haaks hierop een plantbak in cortenstaal die zorgt voor mooie contrasten tussen de gebruikte materialen en instaat voor de overgang tussen 2 verschillende delen van de tuin.

Dit is een tuin waar op elk moment, winter en zomer wel iets nieuws te ontdekken valt en waar je volledig tot rust kan komen tussen de natuur.

Ontdek ook andere projecten

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.  Meer info

Scroll naar top