PROJECT:  "Stads"tuintje bij een rijwoning te Elewijt


DE OPDRACHT:  Voor dit kleine "stads"tuintje van 8m op 5,5m bij een gesloten bebouwing vraagt de eigenaar om naast een terras voor de plaatsing van een tafel, tevens een kleine loungeruimte te voorzien en er dient voldoende afwisseling te zijn met groene accenten. Gezelligheid en privacy staan eveneens bovenaan het verlanglijstje. De gemeenschappelijke taxushagen tussen de percelen blijven behouden

Er moet geen rekening gehouden worden met bestaande of te behouden structuren aangezien de volledige oppervlakte bestaat uit betontegels en links achteraan een verwilderde bamboe.


Om de beperkte ruimte in te delen en toch een open en transparant gevoel te behouden, wordt er voorgesteld om met drie vertikale wanden van hardhouten palen te werken. Deze hebben allen ook nog eens een verschillende hoogte om wat meer dynamiek te krijgen. De palen zorgen voor een transparante afscheiding tussen het terras dat direct aansluit tegen de woning en de loungeruimte.

De keramische tegels van het terras en de lounge in padouk worden verbonden door siergrind in stabilisatiematten waarin de terrastegels in een ander formaat terugkomen als stapstenen. Een asverscpringing leid je naar het poortje aan de zijkant dat toegang geeft tot een achterliggende parkeerzone. Centraal staat een meerstammige Acer campestre die tevens zorgt voor de nodige schaduw. Om volume en groen te krijgen aan de zijkanten worden aan de ene zijde veren van Liquidambar geplaatst, aan de andere zijde een klimrek tegen de muur met enkele klimplanten.

Het loungeterras wordt omgeven door vertikale planken in padoek.

Om 's avonds de gezelligheid nog meer in de verf te zetten wordt gebruikt gemaakt van strategisch geplaatste verlichtingselementen die je in een oase van rust brengen.